Bulstronkbokaal met chocotoet

Ooit was de Triodos Bank heel boos op mij. In dit blad schreef ik iets over een nieuwe koers van de bank. Ondanks die ruzie mocht Triodos een deel van mijn enorme kapitaal blijven beheren: het geldt wordt uitgeleend aan sympathieke groene en culturele bedrijfjes. Onlangs ontving de bank de ‘Meester Kackadorisprijs’, als kwakzalver van het jaar, uit handen van de Vereniging tegen de kwakzalverij. Die vindt het namelijk schandelijk dat Triodos geld steekt in het Louis Bolk instituut – dat onderzoek doet in de biologische landbouw - en het bedrijf Weleda, dat geneesmiddelen en cosmetica maakt met biologische grondstoffen.

Nu was de van goudsbloemen gemaakte Weleda-zalf het beste voor de rode billetjes van onze drie achtereenvolgende baby’s, zeg ik uit eigen ervaring. Maar ‘eigen ervaring’ is volgens de kwakzalverbestrijders gevaarlijke onzin. Iets kan alleen waar zijn, menen deze betweters, als het past binnen hun eigen eng-wetenschappelijke wereldbeeld. Pas op met te opperen dat muntthee zo goed is voor de spijsvertering, of iets dergelijks dat al duizenden jaren wordt ondervonden, maar niet direct wetenschappelijk is geboekstaafd. Want voor je het weet wordt je door de Vereniging tegen Kwakzalverij weggezet als gevaarlijk heks.

Vanwege deze bekrompenheid krijgt de Vereniging van mij de eerste ‘Bulstronkbokaal voor hoogmoed, arrogantie en tunneldenken’. Bulstronk is de gemene dictatoriale juffrouw die uiteindelijk op de vlucht slaat, dankzij de paranormale gaven van meisje Mathilda, hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Roald Dahl. Maar niet nadat Bulstronk Bram heeft gedwongen een enorme chocoladetaart op te vreten, wat wonder boven wonder lukt - na aanmoediging van alle overige leerlingen van de school. Hier een heftig chocoladenagerecht.

Doe 2 deciliter slagroom in een kom en zet zo’n half uur in de vriezer. Breng 150 gram suiker met een eetlepel water aan de kook in een pan met dikke bodem. Haal de pan van het vuur als de suiker bruin begint te kleuren. Roer er dan een deciliter slagroom, 50 gram boter, 60 gram cacaopoeder en een snufje zout. Zit nog even op het vuur om de boel goed te mengen. Schenk de helft van dit chocospul in hoge glazen of bakjes. Strooi daarover een laagje verkruimelde speculaasjes. Schenk er in elk glas een eetlepel port over en doe daar 300 gram bramen overheen of -voor wie geen bramen meer in de diepvries heeft - stukjes rijpe peer. Daarover weer een laagje cacao-boter-spul, speculaaskruimels en eetlepel port. Klop de koude slagroom stijf met een zakje vanillesuiker. Verdeel dat over de glazen, plus 60 gram gehakte en in een droge koekenpan geroosterde hazelnoten. Onwaarschijnlijk lekker, leert de ervaring.


Gepubliceerd in Down to Earth, november 2010