Broccoli-sesamtaart met Gruyre, maar zonder nepvlees

(Wel vegetarisch)

‘Het gaat écht naar vlees smaken’, zeiden de Wageningse technofood-mannen, begin dit jaar. Over het kunstvlees waar ze aan werkten, samen met de man van Marianne Thieme, eh pardon - een mens is immers niet de helft van een stel - biologisch akkerbouwer Jaap Korteweg. Onlangs opende Korteweg de eerste vestiging van ‘De vegetarische slager’ in Den Haag. Honderd procent plantaardig, om de verstokte carnivoor van zijn bout en bieflapje af te krijgen. Edel motief. ‘Het is echt heel lekker! Je denk echt dat het kip is,’ zegt op de website van de vega-slager de man van de nieuwe burgemeester van Maastricht, eh pardon, Albert Verlinde.

Tijd voor de proof of the pudding, kreeg ik wat recensie-nepvlees bezorgd: ‘Yakitori’, behoorlijk vlezig uitziende bleke spiesjes en een bakje ‘Char Shi BBQ’, met bruine brokjes. Ook de bite - zo belangrijk voor de carnivore beleving - was behoorlijk vlezig, knap gedaan! Voor de rest laat ik mijn gezinsleden aan het woord. Over de Yokitori: ‘Ruikt naar pannekoek’. ‘Niet vies, wel te zoet’. ‘Smaakt absoluut niet naar vlees’. De Char Shi BBQ: ‘Ruikt en smaakt naar ketjap’. ‘Veel te veel anijssmaak’. ‘Ik zou niet weten waarom je dit zou moeten eten’.

En toen meldde de huisgenoot van de hoofdredacteur van de Volkskrant, eh pardon, Sylvia Witteman, me ook nog dat zij en twee van haar kinderen ziek werden van het vlees van de vegetarische slager: ‘Er zit denk ik een of andere allergeen in. Al zou ik niet weten welk, want we kunnen altijd alles eten. Van mij mag je er over schrijven, want als wij er ziek van worden, kan dat anderen ten slotte ook overkomen!’ Hierbij.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Stoom de broccoli beetgaar in een vergiet boven een pan kokend water. Kneed van de bloem, zout, bakpoeder, sesamzaad wat water en olijfolie een soepel deeg, rol dat uit en bekleed er een springvorm mee. Strooi wat walnoten over de bodem, plus broccoli en daarover geraspte kaas. Dan nog zo’n laag. Daaroverheen de met room, eieren, zout en peper, komijn en uitgeperste knoflook losgeklopte eieren. Drie kwartier in de oven. ‘Verrukkelijk’, vond mijn zwaar aan vlees verslaafde zoon.

Ingrediënten
2 flinke stronken broccoli
200 gram bloem
enkele scheuten olijfolie
3 eetlepels sesamzaad
half zakje bakpoeder
2 handvol gepelde walnoten
200 gram gruyère kaas
4 eieren
2 deciliter room
1 teentje knoflook
theelepel gemalen komijn
peper en zout


Gepubliceerd in Down to Earth, december 2010