Witloofschotel

Foto: Wikipedia

Miss Witloofverkiezingen


Zo op het eerste gezicht is februari een niksige maand. Januari: de feestdagen voorbij, een fris begin. Maart: het voorjaar komt er aan, voel je aan de hoek waarmee de zonnestralen op je witte neus neerdalen. Maar februari?

Carnaval nemen we niet serieus, laat staan het commerciële aanpraatsel Valentijnsdag. Tóch gebeurt er iets substantieels in februari: de Miss Witloofverkiezingen. De precieze datum heb ik niet kunnen vinden daar in Woluwe, Zaventem, Sterrebeek, Erps-Kwerps, Steenokkerzeel of die andere Vlaams-Brabantse plaatsen waar het leven om ‘de witloof’ draait. In ieder geval werd op het witloofbal van februari 1962 ‘Mejuffer Maria Vandenschriek uit Tildonk tot Miss Witloof verkozen. Tot eredames werden verheven Mej. Verhoeven en Mej. Merkkx. Onze beste wensen aan al dat schoon jong volk’.

Nog steeds zijn die bals springlevend, getuige het jaarlijkse evenement dat alleen al als aankondiging ware poëzie oplevert: ‘Het concert van de Koninklijke Fanfare Zoniëngalm op het Witloof Festival te Jezus-Eik’. Prachtig. Ook prachtig dat ze daar nog trots zijn op hun ‘Brussels grondwitloof’. Nog niet zo lang geleden was witlof een ware wintergroente. De wortels van de cichorei worden in november opgegraven en vervolgens in bundels weer schuin ingegraven: in de late winter lopen ze ondergronds met kropjes uit, ideaal om dan – terwijl er buiten nog niks groeit – toch verse groenten te hebben.

Dat ‘witlof trekken’ kan ook anders: ik heb de wortels in een emmer met zand in de kruipruimte gezet, waar ze hun loof vormen. Wit vanwege het duister. Maar zo doen de professionele witloftelers het niet meer: witlof wordt tegenwoordig in water met (gangbaar) kunstmest of (biologisch) varkensstront getrokken. Een enkele biologische boer én de Vlaamse grondwitloof boeren trekken de witlof nog in de grond. De grondwitlof is knapperiger en wat bitterder dan de waterwitlof, dus gezonder: volgens de dokter eten wij verwende apen te weinig bitter. Het bittertje in de grondwitlof vraagt in de bereiding om het tegenwicht van wat zoets. Zoals anijs in deze witlofschotel:

Verwarm de oven voor op 225 graden. Snijdt de wiflofjes in de lengte doormidden en de helften in drieën. Doe ze in een grote ovenschaal. Meng in een kom de in ringen gesneden ui, de gesnipperde teentjes knoflook, de balsamico azijn, olijfolie, sherry, ketjap manis, een theelepel anijszaadjes en de (in een vijzel) gemalen korianderzaadjes. Giet dit mengsel over de witlof en roer door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel er de in klontjes gesneden boter over. Dek af met aluminiumfolie en zet een half uur in de oven.

Oh Miss Witloof, wilt ge mij huwen?

Ingrediënten
8 kleine of 6 grote struikjes witlof
1 ui
5 teentjes knoflook
2 eetlepels balsamico azijn
6 eetlepels olijfolie
5 eetlepels sherry
4 eetlepels ketjap manis
theelepel anijszaadjes
theelepels korianderzaadjes
zout
versgemalen zwarte peper
50 gram boter


Uit: Ik eet, dus ik ben