Citroen-amandeltaart

Veertigjarentaart

Het leven begint bij veertig. Wordt gezegd. Vooral bedoeld als bezweringsformule om latente is-dit-het-leven-nu?- gedachten de kop in te drukken. Tevergeefs, want ze ploepen hoe dan ook op: is veertig jaar Milieudefensie aanleiding voor een feestje? Als het een beetje gelukt was: de aarde gered, onze leefwijze enigszins in evenwicht met het komen en gaan van stof, lucht, water. Je kunt daar plichtmatig rooskleurig over gaan zitten doen, zo van de zure regen is veel minder, de Rijn een stuk schoner, het glas is half vol en als het dan toch leeg is, brengen we het met zijn allen mooi naar de glasbak. Maar het is wel zo eerlijk om objectief proberen te kijken: is ons aller ecologische voetafdruk nu bescheidener dan in 1971? Eh, nou nee, niet bepaald.

Gaat het misschien dan toch een beetje de goede kant op? Eh, nou nee, niet bepaald. Kerncentrales worden uit de kast gehaald, 130 kilometer per uur mag er worden gereden, een stal met een miljoen kippen wordt er gebouwd en laten we het maar niet over die twee miljard Indiërs en Chinezen hebben die aan het autorijden en vlees eten slaan. Kan ik er wat aan doen? Tja. Het gras groeit. De vogel fluit. De boom loopt uit. Het leven gaat door. Morgen, overmorgen, hoe dan ook. Er het beste van maken, niks anders zit er op. Af en toe flink stennis schoppen. Dan weer rustig zitten, de tijd nemen, voor het bakken van een feestelijke taart.

Zeef de bloem met 75 gram suiker. Snijdt de boter er doorheen. Voeg een losgeklopt ei en een snuf zout toe, kneed er een deeg van, leg minstens een half uur in plastic folie in de koelkast. Rol het deeg uit, bekleed er een lage taartvorm mee, leg een stuk aluminiumfolie in de deegvorm, bestrooi met gedroogde erwten en bak de bodem een kwartier in een op 180 graden voorverwarmde oven. Verwijder dan folie en erwten en bak nog eens tien minuten. Klop twee eieren met de rest van de suiker tot een romig mengsel. Roer het sap en de geraspte schillen van de citroenen er door, plus de fijngehakte amandelen, room en innerlijk van het vanillestokje. Giet in de vorm en bak vijfentwintig minuten in de oven. Citroen-amandeltaart: zoet én zuur, zoals leven op aarde.

*3 eieren
*125 gram suiker
*4 biologische citroenen
*75 gram amandelen
*125 ml. slagroom
*vanillestokje
*225 gram bloem
*130 gram boter
*zout

Gepubliceerd in Down to Earth, april 2011