Brandnetelomelet (LEF-dieet)


Hebt u er ook zoveel last van, van de economische crisis? Laatst dacht ik ‘wat is dat toch, dat ik niet lekker in mijn vel zit? Het zal toch niet mijn consumentenvertrouwen zijn: zo dunnetjes de laatste tijd?’ Gauw een afspraak gemaakt met Prescan®, voor een Total Body Scan® en ja hoor: in drie maanden tijd tweeënhalf procentpunt minder consumentenvertrouwen. Hoe kom ik er aan? Hoe kom er van af! Gelukkig hebben ze bij Prescan® een heel team van vriendelijke artsen. ‘U bent beslist niet de enige’, zei Dr. Oetker® . Hij wees me op lotgenotencontact en gaf als recept: ‘doorbreek de vicieuze cirkel’. Dus gewoon, ook al heb je eigenlijk helemaal geen zin, gaan shoppen op zaterdagmiddag. Koop wat leuke gadgets in de nieuwe Applestore® en dan vooral ook na afloop jezelf lekker verwennen, een portie bitterballen - twee porties mag best eens een keertje - biertje er bij. En warempel, na een paar zaterdagen shoppen met ons lotgenotencontact is mijn consumentenvertrouwen er met sprongen op vooruitgegaan.

Maar eerlijk is eerlijk, de kilootjes zijn er óók aangevlogen. Weer een geruststelling dat de helft van de Nederlandse mannen te dik is. Dat komt, las ik in een boekje van een professor, omdat we in een ‘obosegene’ omgeving leven: overal is tegenwoordig calorierijk eten in overvloed. Daar kunnen we niet alsmaar weerstand aan bieden, dat zit in de genen. Wat ik niet helemaal snap is dat er met economische crisis toch te veel te eten is: hoe kan dat? Nou ja, daar hebben we deskundigen voor. Al heb je daar ook idioten tussen. Laatst was er eentje die zei dat een laag consumentenvertrouwen juist gezond is. Hij promootte het LEF-dieet®: ‘vooral eten wat op Loop- En Fiets-afstand groeit’. Ha, ha, ik ben toch zeker niet gek.


* Vergiet vol jonge brandneteltopjes
* sjalotje
* boter
* 6 eieren
* scheut melk of room
* peper en zout
* handvol geraspte oude kaas

Snipper het sjalotje. Haal de prik van de brandnetels door ze kort in kokend water te dompelen. Hak de brandnetel fijn. Smelt de boter in een koekenpan. Smoor ui en brandnetels tot ze zacht zijn. Klop ondertussen de eieren met de melk of room en peper en zout los. Giet het over de brandnetels en laat zachtjes garen. Strooi tegen het eind van het garen de kaas over de omelet en laat eventjes smelten.

Gepubliceerd in  Down to Earth Magazine, april-mei 2012