Ginger-lemon-ale (Home made, of course)


Een patatkraam vóór het schoolplein  mag niet van Paul Rosenmöller. Als baas van het Convenant Gezond Gewicht sprake hij ferme woorden tegen het halen van vette bekken voor de schoolpoort.

Maar waarom is hij dan niet boos over een veel grotere schande: frisdrank- en snoepautomaten ín school? Want dagelijks een blikje cola of Icetea maakt dikker, liet recent onderzoek van de Vrije Universiteit zien. Ik wilde het graag weten van  Rosenmöller. Waarop weinig zeggende communicatie-jargon van zijn woordvoerster mijn deel was. Parafraserend komt het hier op neer: ‘we zijn toch met z’n allen zo fijn bezig’. Wie dat vervolgens van een afstandje analyseert komt tot de conclusie: Rosenmöller ligt op oud-Hollandse-polder-wijze in bed met de frisdrank- en snoepindustrie. Anders dan de patatboer op de hoek, zitten Coca Cola en Mars namelijk in zijn Convenant, via de ‘Vereniging inzake Distributie en Diensten door Automaten en Apparaten’, die zichzelf zo aanprijst: ‘Nederland is een echt automatenland. Met één vendingmachine per 55 inwoners heeft ons land de hoogste automaatdichtheid. Op stations, in kantoren, in wachtruimtes, op scholen; de consumptie-automaat is niet weg te denken uit het dagelijks leven. Elk product kan uit een automaat worden verkregen. Automaten voorzien in de behoeften van de momentconsument.’

Wonderlijk dat Rosenmöller als ex-vakbondsman en –linkse-politicus in de oprechte bedoelingen van Coca Cola en Co. lijkt te geloven, zonder oog voor de corrumperende werking van convenanten  en evenmin  voor de factor macht. Dat laatste snappen ze in Frankrijk donders goed:  daar zijn frisdrankautomaten op school gewoon verboden. Zolang dat hier nog niet het geval is: ouders van Nederland, ga er over zeuren op de school, waarbij ook milieu als argument mag worden gebruikt. Er zijn scholen die  de automaten de deur uit doen, mede omdat dat voor minder afval zorgt. Ondertussen geven we onze tieners een workshop ‘frisdrank maken’. Voor weekenden en feestjes, met cool ontploffingsgevaar.

Ginger-lemon- ale, oftewel gembercitroenbier (nagenoeg alcoholvrij)

Ingrediënten
*Flink stuk verse gember (zeg 8 centimeter)
* 1 biologische citroen
*100 gram suiker (meer of minder naar smaak)
* halve theelepel gedroogde gist
* Een petfles van 1 ½ liter
* 1 ½ lauw water

Bereiding
Rasp de gember fijn, rasp de schil van citroen, pers de citroen uit en doe alles in een kom, samen met de suiker en de gist. Giet er wat water bij tot het geheel enigszins is opgelost. Doe dat met behulp van een trechter in de petfles en vul af met de rest van de water, tot zo’n vijf centimeter onder de dop. Laat een dag of een nacht staan. Kijk dan of de boel is  gaan gisten – pas op-! en zet dan in de koelkast. Inschenken via een zeefje.

Gepubliceerd in Downt to Earth Magazine, april 2013