Frambozencakejes

Food from the hood

Wat is lekkerder, voedsel of food? Hu, dat is toch hetzelfde? Nou, het is een letterlijke vertaling, maar toch is er verschil in de beleving. Powerfood roept bijvoorbeeld nog wel smakelijke associaties op, maar bij Krachtvoedsel denk je toch sterk aan voer, iets animaals, aan noodzakelijke naar binnen te schuiven vulling ten einde zakken cement te kunnen sjouwen. Het heeft met dat Engels te maken, er valt niks aan te doen, dat is gewoon hipper. En wie niet hip is, doet er niet toe. 

Toen ik voor het eerst het kookboek Powerfood Voor een happy & healthy lifestyle van Rens Kroes in de winkel zag liggen, dacht ik: Het zoveelste meisje dat met frisse groenten plus dito uiterlijk iets hips in de markt probeert te zetten, dat kan toch niet wat worden? Binnen de kortste keren een enorme bestseller. Was met Krachtvoedsel toch veel minder gelukt. Ik geef toe dat ik niet wist dat Rens de zus van topmodel Doutzen was en het heeft vast ook geholpen dat ze in onderbroek en met blote navel boven haar kickstart hangt van havervlokken met cashewnoten en dadels. Ik ben gewoon niet eager genoeg. In plaats van Eten uit de buurt had ik mijn nieuwe boek Food from the hood moeten noemen en er met mijn indrukwekkende biceps wadend door een woeste rivier in gemoeten in plaats van met mijn klompen op de mesthoop in de moestuin. 

Te genuanceerd om hip te zijn ben ik ook nog eens, zelfs voor De Keuringsdienst van Waarde. Dat fantastische en hilarische tv-programma, dat al zoveel bedrog in de voedselindustrie heeft doorgeprikt, maakte een item over Superfoods: gojibessen, cacaobonen, chiazaad, tarwegras, dat soort spul. Of ik voor de tv de stelling wilde verdedigen dat het onzin is om die dure producten van ver weg te halen, terwijl vergelijkbare planten hier gratis en voor niks in de natuur groeien. Dat wilde ik wel, maar mt de nuance dat ik dat geen Superfoods wilde noemen. Want het idee dat sommige voedselgewassen vele malen gezonder zijn dan andere, is een onzinnige en niet te onderbouwen claim. Niet voor gojibessen, en niet voor paardebloembladeren. 

Wel tien keer probeerde de Keuringsdienst-van-Waarde-interviewer me in de mond te leggen dat Superfoods hier in het wild groeien, maar daar liet ik me niet voor strikken. Waarop de Keuringsdienst op zoek ging naar een wildplukker die de brandnetel, en duizendblad wl wilde aanprijzen als Superfood. Ook goed. Hier some food from the hood, nutricious but in de eerste plaats good.


p.s. Nadat ik bovenstaand stukje had geschreven, verscheen de nieuwe Jamie Magazine: staat 'Eten uit de buurt' gebroederlijk naast Rens Kroes (zie linksboven op deze pagina)! Misschien wordt het toch nog wat met mijn hipheid...


Frambozencakejes

Neem zoveel mogelijk ingredinten uit de (neighbour)hood (bij kokos is dat lastig).

150 gram frambozen

150 gram zachte boter

150 gram suiker

4 eieren

150 gram bloem

mespunt zout

100 gram geraspte kokos

12-16 cakevormpjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de boter met de suiker en het zout tot een romige massa. Klop n voor n de eieren erdoor. Zeef de bloem erdoor, spatel de kokos erdoorheen en tot slot de frambozen. Doe in de vormpjes en bak zon 25 minuten in de hete oven.