Campagneburger


De Nederlandse koeien, kippen en varkens hebben alwr een toekomstcommissie. Waarvan je bij voorbaat treurig wordt. Ofwel het wordt een weinig- tot nietszeggend advies waar dat clubje onder voorzitterschap van Ed Nijpels rond de zomer mee komt op verzoek van landbouwstaatssecretaris Van Dam. Ofwel er komt een wel-wat-zeggend advies, waar niks mee gebeurt. Weten we van de toekomstcommissies die er afgelopen jaren aan vooraf gingen. Zo hadden we de commissies Wijffels, de commissie Veerman, de commissie Alders en de commissie Van Doorn, allemaal over de veehouderij. Van Wijffels commissie uit 2001 sprong ons hartje op, herinner ik me nog: het moest radicaal anders, de intensieve veehouderij afgeschaft, dus een veel kleinere veestapel: pluimvee moet kunnen scharrelen, varkens kunnen wroeten en koeien horen in de wei thuis. Dat was nog eens een advies. Waar niks van is terechtgekomen. Waarom niet? Macht: de invloed en belangen van het agro-industrile complex (traditionele boerenorganisaties, Wageningen Universiteit, verwerkende industrie, Rabobank, supermarkten) is te groot. 

Om die te breken is een langdurige campagne van tien tot twintig jaar nodig vanuit een brede maatschappelijke coalitie. Dus een schop onder de kont voor dieren-, milieu-, natuur-, consumenten- en kritische boerenclubs: stop met gepruts op jullie eilandjes en werk eendrachtig samen aan een dubbelstrategie: A: stevige confrontatie la Wakker Dier, maar dan op alle (samenhangende) immorele aspecten van de intensieve veehouderij en dan niet na een paar jaar ophouden. B: laat zien dat het anders kan n gebeurt en versterk die grondgebonden stroming. Ach, ach, wat heb je een mooie, vakmannen en -vrouwen in den lande die de prachtigste producten van het land leveren, lekker, met respect voor het beest, mens, natuur, landschap.


Hamburger de campagne

*400 gram gehakt van rund of voor de helft van varken. Biologisch of van anderszinse voormalig gelukkig rund of varken. Schaap kan ook.

* uitje of sjalot

*teen knoflook

*peper en zout

* gemalen komijn

* paar takjes peterselie

* 2 beschuiten

* 1 ei

* Handvol geraspte pittige kaas

* Scheutje olie

Snipper het uitje ragfijn. Pers de knoflook uit, verkruimel de beschuiten, hak de peterselie fijn en klop het ei eerst los. Meng met alle andere ingredinten in een kom. Maak er vier ballen van en druk die plat met een vork. Grill de hamburgers per kant drie minuten in den grillpan, onder de ovengril (bovenste stand met een lekbak eronder), op de barbecue of bak ze in de koekenpan. Serveer met gebakken uienringen, mosterd, geroosterd brood en een groene salade.  

Gepubliceerd in Down to Earth Magazine, juni 2016