Barstensvol leven – een pleidooi voor vitale voeding

Koeien die van de boer een naam krijgen en ook bij hun naam worden aangesproken, geven meer melk dan koeien die door hun baas anoniem worden behandeld. Persoonlijke aandacht heeft blijkbaar invloed, ook bij dieren. Toch is dat geen issue in de reguliere voedings- en landbouwwetenschap, die zich uitsluitend focust op de meetbare bestanddelen van voeding, eiwitten, vitaminen, koolhydraten, vetten, mineralen. Op basis daarvan worden officiële voedseladviezen gegeven. Maar ook al zijn inzichten in die voedingsstoffen belangrijk en zinnig, het is niet het hele verhaal. Immers, mensen, dieren en planten zijn meer dan de som der delen en elk mens reageert weer anders op dezelfde voeding. Volgens de biologisch-dynamische landbouw – oorspronkelijk voortgekomen uit de antroposofie - is het belangrijk ook aandacht te hebben voor het karakter van organismen.


In het boek ‘Barstensvol leven’ leggen de voedingskundigen Petra Essink en Paul Doesburg - helder uit waarom en hoe, ook aan de hand van interviews met andere deskundigen. Groenten die snel met kunstmest zijn opgefokt (zoals op substraat geteelde sla of komkommers) hebben minder vitaliteit – veerkracht –dan in de biologisch-dynamische landbouw voorgebrachte voeding, is de stelling. En geven daarmee ook minder veerkracht door aan mensen die er van eten. Vaag? Reguliere en biologisch-dynamische komkommers werden in plakjes gesneden en in oorspronkelijke vorm in plastic folie gewikkeld. Na 16 dagen waren de gangbare komkommers verrot, de biologisch-dynamische schijfjes waren weer aan elkaar gegroeid. Leven! Boeiend en belangrijk.

Barstensvol leven – een pleidooi voor vitale voeding, Petra Essink en Paul Doesburg, Uitgeverij Christofoor, ISBN 978 90 6038 808 2, € 24,50