Gefrituurde pompoen met kerrieknoflookmayonaise


We zijn het zonlicht op de pompoen

Wat gebeurt er in onze hersenen als we mediteren? Op universiteiten wordt het onderzocht. ‘Tijdens meditatie treden regelmatig hoogfrequente synchrone golven in de hersenactiviteit, de zogenoemde gammagolven.’ Fascinerend. Op vele niveaus. Het pure feit dat er onderzoek naar wordt gedaan. Dat er blijkbaar natuurwetenschappelijk te meten effecten zijn. Maar ook dat er boeddhisten zijn die er graag aan meewerken. Wat beogen ze met die wetenschappelijk bewezen effecten? Als aansporend bewijsmateriaal? ‘Mediteer, want dan wordt je gelukkig en gezond?’ Matthieu Ricard, de Franse wetenschapper die Tibetaans monnik werd, is ‘de gelukkigste persoon ter wereld’ concludeerden onderzoekers die zijn brein bestudeerden. Ricard had een toename van duizend procent aan gammagolven in zijn hersenen, in vergelijking met de gemiddelde niet-mediteerder.

Zo’n nieuwsfeitje past in de trend die wel de biologisering van ons mens- en wereldbeeld wordt genoemd: alles wordt herleid tot chemisch-biologische processen. Voedsel is goed of fout naar gelang de nutriënten als vet of niet vet, een vlinder is mooi vanwege evolutionaire voordelen, pubers gedragen zich onverantwoordelijk omdat hun hersenen nog niet zijn uitontwikkeld: ‘We zijn ons brein’, volgens de bestseller van hersenonderzoeker Dick Swaab. Nu een vraag: wie onder de mediterende lezers, onderschrijft de stelling van Swaab? Vermoedelijk niet bijster veel. Het is belangrijk en dominant dat brein, maar je er volledig mee identificeren? Als we al ons brein zijn, dan zijn we ook het water, want zonder water waren er geen hersenen. We zijn de lucht want van zuurstofgebrek houden hersenen niet. We zijn een boterham met Friese nagelkaas, want zonder voeding bestaan de hersenen evenmin. We zijn het graan voor de boterham, dus ook de zon, de wind, en de regen. We zijn de glans van het zonlicht op een oranje-rode pompoen, de late avondroep van de merel. We zijn het verdriet, de haat en de pijn. We zijn het klieven van de pompoen.

Ingrediënten

*1 pompoen of een halve grote
*125 gram bloem
*peper en zout
*2 eieren
*2 deciliter karnemelk
*mosterd
*azijn
*frituurolie
*1 ½ olie
*1 teen knoflook
*kerriepoeder

Meng voor de mayonaise 1 eidooier met een beetje zout en peper en een halve theelepel mosterd in een kom. Voeg al roerend de azijn toe en vervolgens al kloppend de olie. Eerst druppelsgewijs, als het mengsel dik begint te worden in een straaltje. Roer er de uitgeperste knoflook en de kerrie doorheen.
Maak een frituurbeslag door de bloem met wat zout boven een kom te zeef. Maak een kuiltje in het midden. Klop een ei los met een scheutje karnemelk en schenk dat in het kuiltje. Roer geleidelijk de bloem erdoor, ondertussen de rest van de karnemelk erbij gietend. Laat het beslag een half uurtje rusten. Breng ondertussen de frituurolie op temperatuur en snijd de pompoen in schijven van zo’n twee centimeter dik. Klop een eiwit stijf en spatel door het beslag. Haal de pompoen door het beslag en frituur in 3 tot 4 minuten. Serveer de gefrituurde pompoen zo snel mogelijk met de mayonaise.


Gepubliceerd in Boeddha Magazine, herfst 2012