Snack van sojabonen: hip en pittig


Als iets hip is, dan hoeft het van mij niet meer. Want dan moet het omdat het mode is en dus wegens vluchtigheid zo wordt ingeruild voor de volgende waan van de dag. Het wordt een ander verhaal als iets mooi, goed, een 'schoone ontwikkeling' is en dat blijkt dan ineens hip te zijn. Zaak dus dat het beklijft. Zeven jaar geleden schreef ik een boek over eten uit de natuur. ‘Het is nu hip, maar ik hoop dat het hip blijft’, zei bij het verschijnen de auteur op de tv. En wat lees ik nu in de voedselpornobladen:  ‘Eten uit de natuur is hip’. Hipperdepip. Een chronische trend dus, het hipstadium voorbij. Enfin, weinig mis mee.

Een nieuwe sympathieke hip zijn bonen. Witte, bruine, kievits-, aduki-, kidneybonen, erwten, linzen. Terecht veelvuldig aangeprezen als smakelijke plantaardige eiwitbommetjes, als het effe kan van eigen bodem. Gigantisch veel efficiënter dan die bonen eerst in beesten te proppen om dan die beesten op te eten. De varkens, kippen en koeien krijgen ze vooral in de variëteit ‘sojabonen’, vanwege de naar het schijnt enorme voedingswaarde. Wat ik me nu afvraag: zouden die dieren het ook lekker vinden? Want een sojaboon smaakt naar....niks. Anders dan een nier- of witte boon, erwt of le-puy-linze. Enfin, uit solidariteit met de Nederlandse veestapel heb ik me aan de sojabonen gezet en na wat experimenteren is er – dankzij stevige smaakmakers -  toch iets behoorlijk lekkers uitgerold: Hoe cool is dat?!

Ingrediënten

*125 gram gedroogde sojabonen
* rode peper
* sjalotje
* 1 teen knoflook
* 1 halve citroen
* 1 eetlepel tahin (sesampasta)
* 1 ½ deciliter olijfolie
* ketjap manis
* stukje gemberwortel
* theelepel komijnzaadjes
* peper en zout

Week de sojabonen een nacht in ruim water. Kook ze zo’n drie uur, in een pan met eveneens ruim water. Schep af en toe het schuim er af. Giet de gare sojabonen af. Ontdoe de rode peper van zijn pitjes en snijdt in flinterdunne stukjes. Snipper sjalotje en knoflook. Klop een sausje van het citroensap,  de  tahin, olijfolie, ketjap, geraspte gemberwortel, gemalen komijn en peper en zout. Roer het sausje met de rode peper, ui en knoflook door de sojabonen en laat minstens een uur intrekken. Eet de sojabonen bijvoorbeeld als lunchgerecht op geroosterd brood: doe een schep bonen op de toast en druk met een vork de bonen lichtjes aan.


Gepubliceerd in Down to Earth Magazine, december 2012