Verboden kruidenboter


Absurdistan ligt ook in Nederland. Zo werden onlangs in Haarlem bramenplukkers beboet. Mag niet, meenden de verbaliseerders met de wet in de hand: bramen moesten blijven hangen om te verschimmelen en weg te rotten.  Wel toegestaan is het om 90 miljoen kippen te houden op zo’n klein stukje land dat het voer van ver weg moet komen, van miljoenen hectaren land waarvoor eerst bewoners worden verjaagd en tropisch oerwoud gekapt en dat via de kippenmagen zoveel mest oplevert dat de natuurlijke rijkdom  in Nederland grotendeels is weggekwijnd, terwijl  de kippen onder erbarmelijke omstandigheden plofkippenvlees leveren, waarvan wij de vleugels niet blieven en die daarom maar in West-Afrika worden gedumpt, waardoor daar de lokale kippenproductie  wordt kapot geconcurreerd.  Volkomen legaal. Maar met je kinderen bramen plukken mag niet omdat het niet mag.

Ander verhaaltje uit Absurdistan:  voor een tv-programma ging ik met drie kinderen op stap om eten in de natuur te zoeken. Bij een landschapsclub die het wél goed vond dat we bramen plukten en fluitekruid voor in de kruidenboter. Toen ik voor de camera met de kinderen ging koken, mochten die ABSOLUUT GEEN MES GEBRUIKEN van de arbeidsinspectie. Want gevaarlijk.  Jongens, snijden met een mes! Een van de basisvaardigheden die je kinderen behoort mee te geven in de opvoeding. Van natuur hebben ze bij de arbeidsinspectie  blijkbaar geen benul, want als ik per abuis de fluitekruid had verwisseld met  familielid gevlekte scheerling, dan was dat ‘s kinderens laatste kruidenboter geweest en hadden die überhaupt nooit meer de kans gekregen een snijwondje op te lopen. Enfin, valt dit alles op de een of andere manier te duiden? Wat zegt zoiets over ons, ons land, onze wetten en gewoonten? Ik hou het op: vervreemding.


(Wilde) kruidenboter

Voor veel kinderen blijkt zoiets simpels als kruidenboter al een openbaring: kun je dat zélf maken?! Zelfs met wilde planten. Wel een mes gebruiken!

*Handvol wilde kruiden zoals watermunt, bijvoet, duizendblad, fluitekruid, madeliefjes, en/of tuinkruiden als bieslook, peterselie en munt
*1 pakje boter, op kamertemperatuur
*1 theelepel mosterd
*1 klein teentje knoflook (of een halve grote), gesnipperd
*paar druppels citroensap
*grof zeezout
*versgemalen peper

Hak de (wilde) kruiden fijn, behalve de bloemetjes. Prak ze met de bloemetjes en de overige ingrediënten door de boter. Leg de boter in een langwerpige vorm op een stuk aluminiumfolie. Rol de boter stevig op, zodat een rol ontstaat. Leg in de koelkast, totdat de boter stijf is. Haal hem uit de folie en snijdt in (ronde) plakjes.

Zie voor veel meer wildplukrecepten, blogs, routes en  zo: Foodwalks.

Gepubliceerd in Down to Earth, oktober 2013