Theezakjesfanaticus


Lange tijd was het een grapje om fanatieke, diepgroene afvalscheiders mee weg te zetten: hij haalt zelfs het papiertje en nietje van een theezakje, voordat hij het zakje bij het groenafval gooit, hahaha. Als average-afvalscheider gooi ik het volledige zakje op mijn composthoop. Maar de laatste tijd begint ook bij mij het onbenullige theezakje uit te groeien tot een alsmaar groter wordend ding en dreig ik ook een theezakjesfanaticus te worden. Ik ben bang dat de opgehoopte irritatie binnenkort voor een woedende eruptie van hulkachtige proporties zorgt, wanneer iemand het mij wr een keer voorzet: een theezakje van kunststof, meestal in piramidevorm.

Erotiserend

Waar slt dat op om iets wat al meer dan honderd jaar uitstekend voldoet, een papieren theezakje, te vervangen door iets waarvan je weet dat het voor problemen zorgt, zonder dat er maar enige vorm van noodzaak te bekennen valt!? Die kunststof theezakjes mogen net bij het GFT-afval en belanden dus in een of andere vorm in het milieu. Waarom introduceren jullie een product, waarvan je wt dat het bijdraagt aan de niet-recyclebare afvalberg en plastic soep in de wereld? Wilde ik weten van JACOBS DOUWE EGBERTS, het bedrijf van Pickwickthee, waarvan ik onlangs de plastic theezakjes kreeg geserveerd. Waarop ik, na enig aandringen, de volgende licht erotiserende reactie mocht ontvangen:


Met deze thee spelen we in op het prikkelen van de zintuigen. Dat doen we o.a. door de intense aromas die je ruikt en met de rijke melanges van grofgesneden ingredinten die je kunt zien door de doorzichtige theezakjes. 


Boycotten

Schijt aan het milieu hebben ze dus bij Jacobs Douwe Egberts. En ook aan gezondheid. Want wat lees ik daar op de website van de Plastic Soup Foundation, die de opmars van de kunststof theezakjes hekelt: De grootste bezwaren tegen theezakjes van plastic zijn echter van een andere orde. Door de hitte van het kokende water breken moleculen af en kunnen giftige stoffen zoals weekmakers loslaten. Wat vinden ze daar dan van bij DE-Pickwick? Onze verpakkingen voldoen aan de wettelijke eisen. Juist ja. Boycotten die handel, alle kunststoftheezakjesfabrikanten. En berhaupt geen theezakjes gebruiken, want alleen met losse thee lukt het je om de zintuigen te prikkelen met de intense aromas van de rijke melanges van de grofgesneden ingredinten. 


Ingredinten

* +/- 5 gram thee groene of zwarte losse biologische thee

* Anderhalve liter water

Thee is gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis, waarvan vooral de jonge blaadjes stampvol interessante afweerstofjes zitten: het Voedingscentrum wil dat we er dagelijks drie tot vijf kopjes van drinken. Groene thee lijkt het meest op het verse blad. Voor de ons meest bekende zwarte thee worden de blaadjes gefermenteerd. Breng het water aan de kook, spoel de theepot om met kokend water. Doe de thee in de pot en giet bij zwarte thee direct het water er op, maar laat voor groene thee het water eerst wat afkoelen. Laat de zwarte thee drie tot vijf minuten trekken, de groene thee tien minuten. Goede thee past prima bij de warme maaltijd of een kaasplankje. Zo puur, al mijmerend starend uit het raam is het ook goed voor de geest.Gepubliceerd in Down to Earth Magazine, maart 2018