Hazelnotentaart zonder Rabobank


Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger. Zoiets wil je eigenlijk niet lezen in een receptenrubriek. Maar het moet. Kijk maar eens op de hongerkaart van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties . “Elke vijf seconden gaat er een kind dood van de honger” staat er bovenaan, afgewisseld met de zin “Er is genoeg voedsel om de wereld te voeden.” Een enorme morele vraag wordt ons daarmee toegeroepen.

Kan ik er wat aan doen dan? Yes, you can. Minder vlees eten bijvoorbeeld, zegt ook onze minister Koenders voor ontwikkelingssamenwerking. Maar het kabinet waarin deze minister zit, vindt het goed dat er op heel veel plekken in Nederland nieuwe immense varkens- en kippenstallen komen. Die gaan goedkoop smakeloos vlees leveren, met als grondstof soja waarvoor het Amazonewoud wordt gekapt en als ‘restproduct’ kippenvleugels die op de Afrikaanse markt worden gedumpt. Betaald met geld van de Rabobank: de bank van de frisse Olympische hockeymeisjes houdt, van Amazonewoud tot kippenbout, een – laten we het zo maar eens noemen - immoreel veeteeltsysteem draaiende. Boycot de Rabobank!

“Nou, nou, is dat niet wat kort door de bocht en het is verder toch een sympathieke bank met best een aardig klimaatbeleid? ” Kan zijn, maar met vrijblijvend braaf gepraat verandert er niks en de aard van de zaak – de honger in de wereld - vereist dat we het even scherp stellen.

En hebt u ondertussen nog trek? De moslims vierden afgelopen maand Ramadan. Ze vastten onder andere om te voelen hoe het is om hongerig te zijn, zodat we “liefde en barmhartigheid voor elkaar ontwikkelen, voorwaarde voor een betere wereld.” Daarna werd er gegeten en uiteindelijk gefeest. Terecht, want van schuldgevoel wordt de wereld niet beter. De Turken herinneren ons, behalve aan de wijsheid van de Islam, aan hazelnoten. Fantastische plantaardige eiwitbron waarvan Turkije wereldwijd de grootste producent is.

Wij vieren ons Suikerfeest met hazelnotentaart: zeef 200 gram bloem en 100 gram suiker met wat zout boven een kom. Snijdt 140 gram koude boter door de bloem in hele kleine stukjes. Doe er drie eetlepels ijskoud water bij. Kneed alle ingrediënten snel tot een samenhangende bal en laat het minstens een half uur in folie rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 C. Maal 200 gram hazelnoten fijn in een foodprocessor of notenmolentje. Hak 50 gram hazelnoten grof. Roer 200 gram suiker, 2 deciliter slagroom en 2 eieren door de hazelnoten. Rol het deeg uit, druk het in een lage (22-24 cm) taartvorm en giet het hazelnootmengsel er in. Zet zo’n 45 minuten in de hete oven. Geniet en zeg de rekening bij de Rabobank op.Gepubliceerd in Milieudefensie Magazine, oktober 2008