Smaakboek Achterhoeks Fruit

He'w zelf - ku'w zelf - doe'w zelf

Beste streekboek 2011


De Achterhoek is een enorm rijk gebied, ook als het gaat om zoiets alledaags als fruit. De prachtigste appels en peren worden er sinds eeuwen geteeld, verwerkt en opgegeten. Alleen is lang niet iedereen zich daarvan bewust. Smaakboek Achterhoeks Fruit zet de Achterhoekse eetcultuur weer op de kaart. Het maakt de kennis die er over fruitteelt- en verwerking is, beschikbaar voor iedereen. Met mooie verhalen, unieke en prachtige fruittekeningen, praktische tips en heerlijke recepten uit de Oude n de Nieuwe Achterhoekse keuken.

In Achterhoeks Fruit gaan Michiel Bussink en Maurits Steverink in op de geschiedenis van de fruitteelt n op de hedendaagse fruitteelt in de Achterhoek. Verschillende fruitdeskundigen, kwekers en verwerkers delen hun uitgebreide kennis met de lezers. Unieke fruittekeningen van een Zutphense fruitleraar, die een eeuw op een zolder hebben gelegen, worden in dit boek voor het eerst gepresenteerd. Er wordt uit de doeken gedaan hoe oude fruitkennis kan worden gecombineerd met vernieuwende fruitprojecten zoals de Buurtbongerd, de Meersoortenboom, de vermarkting van hoogstamfruit en fruitteelt in kleine tuinen. Het boek is een inspiratiebron om zelf aan de slag te gaan: Hew zelf, kuw zelf, doew zelf.

Smaakboek Achterhoeks Fruit is het eerste product van kenniscentrum Nelles, dat de Achterhoekse eetcultuur weer op de kaart wil zetten.

Smaakboek Achterhoeks Fruit
Michiel Bussink en Maurits Steverink
uitgever: kennisinstelling Nelles
ISBN 978-90-818026-0-4
24,95
Te bestellen via Nelles


Beste boek van Achterhoek en Liemers 2011


Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (voorheen het Staringinstituut), Dialectkring Achterhoek en Liemers en Vrienden van de streektaal - Lochem organiseerden de verkiezing voor het Beste boek Achterhoek en Liemers 2011. Tachtig boeken beoordeelde de jury op schrijfstijl, vormgeving, inhoud en originaliteit. Negentien boeken belandden op de 'korte lieste', drie werden er vervolgens genomineerd. Ten slotte werd op 3 maart 2012 de uitslag bekendgemaakt:

'Alles wegende en overwegende, komt de jury unaniem tot de conclusie dat, Smaakboek Achterhoeks fruit, de prijs van de meest aansprekende publicatie over Achterhoek en Liemers in 2011 verdient.'


Zie ook de Tubantia